маршрутний облік великих ссавців у заповідниках: як робити?

Методи вивчення ссавців, прикладна теріологія, медтеріологія

Модератори: Игорь Евстафьев, zag

Відповісти
Аватар користувача
zag
актив
Повідомлень: 845
З нами з: Пон грудня 05, 2005 3:18 am
Звідки: ua
Контактна інформація:

маршрутний облік великих ссавців у заповідниках: як робити?

Повідомлення zag »

"екстраполяція мамонтів на мапу україни"....

Шановні колеги! прошу переглянути лист Ярослава Капелюха і дати раду з питань обліку макрофауни в заповідниках...

Засилаємо найщиріші вітання від працівників заповідника "Медобори".
Звертаємося до Вас за порадою... Справа в тому, що Сторожук С.А. протягом роботи у заповіднику обліковував хребетних на 2 маршрутах методом обліку по слідах на снігу (Бондаренко, Делеган, Рудишин), а потім їх дані переводив на всю площу заповідника, визначаючи запас тварин.
Зараз ми заклали по 2 маршрути (1 - на узліссі, а 2 в глибині лісу) в кожному лісництві і маємо їх 6. За даними обліку тварин зимою, отриманих на цих маршрутах, ми не можемо тепер перейти на визначення запасу кожного виду у всьому заповіднику. Брати середнє арифметичне зі всіх маршрутів і переводити на площу заповідника буде неправильно, а як вийти з ситуації і перейти на вирахування об’єктивної чисельності хутрових і копитних ми не знаємо.
Можливо ви порадите як зводити дані по обліках на 6 маршрутах з виходом на чисельність тварин в межах заповідника. Можливо вам відомі якісь формули перерахунку. Будемо щиро вдячні. З повагою, Капелюх Я.І.
"робота - не вовк"? Робота — не я... — думав вовк
theriologist
Site Admin
Повідомлень: 44
З нами з: Чет грудня 01, 2005 7:26 pm

перезавантаження теми ....

Повідомлення theriologist »

Питання залишилося нерозкритим, дотепер без відповіді. Можливо, це пов'язано з тим, що великого звіра залишилося дуже мало, і кожний екземпляр в заповіднику відомий за ім'ям і адресою :lol:. Або вже немає кого облікувати :?:
Якщо тема актуальна, прошу висловитися посвячених :roll:
Skorobogatov
актив
Повідомлень: 32
З нами з: Сер грудня 21, 2005 12:38 pm
Звідки: Kharkov

Повідомлення Skorobogatov »

Что-то немного запутано и, возможно, я чего-то непонял. Но последующие действия примерно понимаю следующим образом.
Для сопоставимости/сравнимости результатов нынешних/будущих и предыдущих учётов необходимо, чтобы они (учёты) выполнялись по оной методике. Ну это и так все знают. Автор вопроса вроде так и поступил.
Различия: Предыдущие учёты Сторожук выполнял для всей территрии заповедника (2 маршрута). В настоящий момент территория зап-ка разбита на три лесничества(?) (1 - на узліссі, а 2 в глибині лісу, т.е. разные биотопы), в каждом из которых Ярослав Капелюх заложил по 2 учётных маршрута(?). Т.е получены более точные сведения с учётом некоторойбиотопической приуроченности.
Возможные действия. Необходимо воспользоваться тем статистическим способом расчёта численности, который использовал и Сторожук. Только расчитать численность каждого вида надо для каждого лесничества отдельно, а потом суммировать.
Вроде бы сложностей особых не должно быть, поэтому допускаю, что я не понял проблемы. Хорошо бы посмотреть схемы первых и последних учётов и их расчётов, карту угодий (лесоустроительную). Но это на форуме.
theriologist
Site Admin
Повідомлень: 44
З нами з: Чет грудня 01, 2005 7:26 pm

деталі листом....

Повідомлення theriologist »

Селюнина Зоя (Пн Май 31, 2010 11:15 pm) повідомляє:
Учет крупных млекопитающих.
Я постараюсь ответить ребятам из Медоборов по электронной почте поподробнее. Вкратце: классический учет по белотропу все-таки площадочный: или маршрут замкнутой формы или используются просеки или дороги. Для перевода на площадь результатов маршрутных учетов есть формула Формозова и Перелешина, последняя учитывает суточный ход животного.
vasyl eger
актив
Повідомлень: 262
З нами з: Вів грудня 07, 2010 5:52 pm
Звідки: KARPATY- CORDIRIERY IBERICOS

Re: маршрутний облік великих ссавців у заповідниках: як роби

Повідомлення vasyl eger »

NU I YAK REZULTATY , Sho vyishlo ???
Відповісти