Сторінка 1 з 1

Дозвіл на здобування тварин

Додано: Суб травня 22, 2010 3:30 pm
zag
Чи всі зоологи знають, що природоохоронне законодавство вимагає оформлення дозволів на здобування (вилучення з природи) тварин? відомо, що їх можна оформити тільки у обласних управліннях екології і тільки для вилову тих видів, що не відносяться до переліку "червонокнижних"? залишається суперечним питання про те, чи відносяться прижиттєві дослідження у природі "вилученням" і як проводити моніторинг без визначення, мічення? чи є фізичний контакт з твариною (напр., перенесення тварин у більш безпечне місце або просто рятування тварини) таким самим вилученням, як і вбивство? врешті, чи наїзди на тварин на дорогах є "вилученням"? питань багато, проте головні з них з огляду на практику наших досліджень такі:

:?: як оформити дозвіл на вилучення поточний рік?
:?: як бути зі знахідками загиблих тварин?

Додано: Нед травня 23, 2010 9:38 am
mari
по закону спасать во время стихийных бедствий и т.п. можно - этой нормой руководствуются немногие существующие в Украине центры реабилитации диких животных. Непонятно что дальше - процедура выпуска или критерии дальнейшей передержки не прописаны. за размножение краснокнижных животных в неволе - штраф (спасая зубров - селите в разные вольеры:)). К тому же нет норм содержания, что развязывает руки и владельцам и экоинспекциям и общественным организациям со всеми вытекающими.
Прижизненные методы - тоже небезопасно.
Думаю про процедуру получения разрешений на отлов для радиоошейника лучше и подробнее расскажет С. Гащак:)

Наказ 115

Додано: Пон червня 07, 2010 3:36 am
zag
В Інтернеті можна знайти НАКАЗ Мінприроди N 115 від 26.05.99 "Про затвердження Правил видачі дозволів на спеціальне використання диких тварин та інших об'єктів тваринного світу, віднесених до природних ресурсів загальнодержавного значення".

Згідно з цим документом, у якому є й самі правила:
"1. Затвердити Правила видачі дозволів на спеціальне використання диких тварин та інших об'єктів тваринного світу, віднесених до природних ресурсів загальнодержавного значення (додаються [до цього наказу - див. посилання вище]).
2. Управлінню охорони природи довести ці Правила до Держкомлісгоспу, Національної академії наук України, центральних рад Українського товариства мисливців та рибалок, Товариства мисливців і рибалок Збройних сил України, Товариства "Динамо", Головдержекоінспекції, Рескомприроди Автономної Республіки Крим, держуправлінь екобезпеки в областях, містах Києві та Севастополі, Держінспекцій охорони Чорного та Азовського морів. ..."

На жаль, Правила мають не чітко визначені моменти. Зокрема, відлов для мічення (кільцювання) прирівнюється до такого ж виду видучення, як вбивство (напр., полювання або здобування з метою виготовлення для продажу чучел). Зокрема, "1.4. У цих Правилах терміни вживаються у такому значенні: спеціальне використання диких тварин та інших об'єктів тваринного світу - всі види користування тваринним світом (за винятком любительського та спортивного рибальства у водоймах загального користування), що здійснюється з їх вилученням (добуванням, збиранням і таке інше) з природного середовища".

Досвід показує, що вилов з наступним випуском тварин назад у те саме середовище - це все рівно є вилучення.
(звичайно у інспекторів їде дах, коли вони зустрічають науковців, які на повному серйозі пояснюють, що вони ловлять тварин і випускають назад, тобто не вилучають з середовища. головне тут не середовище, а те, що ловлять і випускають! все рівно не повірять або викличуть вам психіатричну допомогу! бережіть психічне здоров'я інспекторів! і своє власне також. краще мати з собою дозвіл. навіть на відлов мишей, якщо їх ловлять у природному середовищі. суперечки щодо меж між природним і антропогенно трансформованим або урбаністичним середовищем ліпше залишити для наукових семінарів і інструкторам не пропонувати).

схоже, ми будемо змушені пам'ятати (чи (вже змушені знати), що навіть знахідка в лісі чи на дорозі "рідкісного трупу", який ви не змогли переступити і вирішили підібрати, має бути задокументована, оскільки його ви теж вилучили з природи! чи не так?

здобування з вилученням і без вилучення

Додано: Нед грудня 26, 2010 11:56 pm
zag
розповідали колеги, що в києві минулого тижня відбулися громадські слухання за результатами якогось проекту, який, зокрема, пропонує впорядкувати дозвільну базу на різні форми здобування та відлову диких тварин. начебто це вела відома всім нам пані Бєрзіна, а з теріологів в активі була Марина Шквиря. і наче б то планується розмежувати (якщо це правда, то супер, нарешті) поняття "здобування з вилученням" і "здобування з випуском" (напр., при визначенні, кільцюванні).... інтернет поки мовчить. кілька колег, які напевно могли би знати - вперше чують... тому пишу тут: може хтось роз'яснить ситуацію?