метод обліку опитуванням про добутих звірів

Методи вивчення ссавців, прикладна теріологія, медтеріологія

Модератори: Игорь Евстафьев, zag

Відповісти
vasyl eger
актив
Повідомлень: 262
З нами з: Вів грудня 07, 2010 5:52 pm
Звідки: KARPATY- CORDIRIERY IBERICOS

метод обліку опитуванням про добутих звірів

Повідомлення vasyl eger »

zakupivelnyk shkir :
Шкури лисиці, вовка, куниці, борсука 27/03/2011 16:12
Василь, говорив з знайомим, цього року купив 426 шкур лисиці,142 шкури куни(лісової),64 шкури куни(камяної),але це не тільки з Львівщини, а й з Волині.
Аватар користувача
zag
актив
Повідомлень: 845
З нами з: Пон грудня 05, 2005 3:18 am
Звідки: ua
Контактна інформація:

Re: метод обліку опитуванням про добутих звірів

Повідомлення zag »

результатами аналізу даних "заготсировини" активно користалися і Шарлемань, і Корнєєв, і Татаринов, і Сокур. див. напр. тут:
Сокур І. Т. Історичні зміни та використання фауни ссавців України. — Київ: Вид-во АН Української РСР, 1961. — 84 с.
http://terioshkola.org.ua/library/class ... r-1961.pdf

аналізуючи поширення рідкісних і мало досліджених видів ссавців на сході країни, і також активно використовував дані опитування, у т. ч. було чимало реєстрацій, які ніколи би не з'явилися в літературі (збиті на дорогах, задрані псами, здобуті на полюванні, здобуті спеціально на чучела тощо). напр. у цій статті (pdf 3 mb)

для деяких видів (напр., з родини Mustelidae) цей тип інформації дає до 90% наповнень бази даних. напр., на останній зустрічі місцевих зоологів я записав до 20 нових знахідок таких видів, як тушкан великий, їжак вухатий, куна лісова, видра, перегузня та ін. тушкан, напр., з території цього регіону відсутній в зоологічних колекціях взагалі, хоча мисливці здобувають його регулярно.

є одна проблема: статус цих даних. з одною боку - вони, як правило, дуже надійні. але стосуються вилучених з природи тварин. ясно, що їх вилучають поза нашим інтересом і бажанням. і що ми дізнаємося про лише 0,0001% таких знахідок. і що вплинути на факти і масштаби вилучення не можемо. хоча й пробуємо. роз'ясненнями, душевними та зневажливими коментарями, по-різному. але пропускати такі повідомлення не можна в кожному разі... у більшості випадків це єдиний шлях збору моніторингової інформації, бо грошей на експедиції немає, а на сучасні прилади для прижиттєвої реєстрації видів - тим паче...

ще. використовуючи youtube (якісні відеофакти) і прямі контакти (листи до авторів відео), я за цю зиму зібрав понад 10 дуже цінних фактів про зустрічі й здобування видів, які іншим способом не добув би (і не тільки я). і, дякуючи відповідям ютубівців, отримав цінні дані і навіть карти знахідок! у тому числі видів, які взагалі відсутні у більшості колекцій! тільки руки не доходять.....все те опрацьовувати, те саме з фотогалереями і форумами. напр., на рибацьких форумах можна знайти багато цінних даних про знахідки видів риб, які не відомі для окремих річкових басейнів навіть в ЧКУ (напр., шемая і вирезуб в басейні Дінця й Деркулу), те саме на мисливських форумах. щоправда, мисливці більш обережні у відповідях, але все рівно дані такі цінні (напр., про диких котів, самі знаєте).
"робота - не вовк"? Робота — не я... — думав вовк
Відповісти